Geschiedenis

 

Begin jaren ’60 is Camping de Leemkoel ontstaan. Kampeerders als de familie Küper en Ten Barge, die voorheen op willekeurige plaatsen in de omgeving stonden, waren de eerste gasten op de nieuw te vormen Camping. In 1962 is door de heren B. de Vries, J. Alink en F. van Adrichem bij de Gemeente Haaksbergen het verzoek ingediend om Camping de Leemkoel op de landkaart geplaatst te krijgen. In 1963 werd hieraan goedkeuring gegeven en vanaf dat moment had elke bewoner de zekerheid dat ze konden blijven en daardoor hun verworven grondstukje verder konden ontwikkelen. 

Er stonden in die tijd 15 Tenthuisjes welke aan het eind van elk seizoen moesten worden afgebroken. Alle huisjes werden dan op een platte wagen gepakt en per tractor afgevoerd naar de grote kapschuur dicht bij de Buursebeek. Op het camping terrein stonden de Tenthuisje(vanaf de ingang gezien) rechts van het hoofdpad. In het midden, op de plaats van de huidige kantine was een groot heideveld waarop tot 1970 niet op gespeeld mocht worden. Daar achter lag een heidevennetje waarin men toen nog kon zwemmen. Al kwam men daar wel zwarter uit als men er in gegaan was.

 

In het aller achterste gedeelte van de camping was het erg moerassig en men heeft zeer veel grond op moeten brengen voordat men daar kon gaan kamperen. In het gebied naast het linker hoofdpad stond niets Daarin lag een grote zandafgraving waar de kinderen veel speelden. Pas na 1965 kwamen er de eerste kampeerders met tenten te staan. In augustus 1966 werd onze camping getroffen door een Windhoos. Vele huisjes werden door de wind opgepakt en enkele meters verder weer neergegooid. De bewoners probeerden te redden wat er te redden viel en hingen met hun hele gewicht aan de kapspanten. Sommigen bewoners raakten in paniek en wilden vluchten voor de storm, door het openen van de deuren werden echter ook hun huisjes weg geblazen.In de begin jaren werd er achter op het heideveld een grote tent gebouwd van oude zeilen e.d. Daarin werden vele zomer activiteiten georganiseerd.

Pas in 1972 werd op het heideveld de huidige kantine gebouwd. De opening vond plaats door het doorknippen van een lint door de eigenaar, de toen 12 jarige Jan Hesselink. Toen de (sta)caravan al hoe populairder werd was het snel gebeurd met de Tenthuisjes. Van de meer dan 40 Tenthuisjes die er hebben gestaan vinden we er nog één op de camping. Deze is uit nostalgisch oogpunt blijven staan. Camping de Leemkoel heeft zich in de jaren fors uitgebreid (125 plaatsen), slechte gronden zijn onderhanden genomen en de mooiste Stacaravans zijn er geplaatst.  

Het succes van Camping de Leemkoel wordt bepaald door de inzet van vele vrijwilligers. Zij hebben met vereende krachten meegeholpen aan de aanleg van het elektriciteitsnet, de waterleiding, het Riool, de speeltuin, etc., etc. Tevens is een grote groep vrijwilligers jaarlijks bezig met het verzorgen van allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen. Zij zorgen ervoor dat elk seizoen, maar vooral de zomervakantie een feest wordt. Iets waar we graag aan terug denken en jaren later nog over praten tijdens een gezellig samenzijn in onze prachtige kantine.

 

Druk op de foto om deze te openen en met de pijltjes om alle foto's te bekijken: